Her insanın, omurganın her iki yanında, belin üstünde bulunan 2 adet böbreği vardır. Bu kırmızımsı kahverengi, fasulye şeklindeki organların her biri küçük bir yumruk büyüklüğündedir. Vücudun arka kısmına çok yakındır ve tıpta retroperiton denilen bölgede bulunur.
Böbrekler kanı filtrelemeye yaran önemli bir organdır. Çalışmaması halinde hastalardaki toksik maddeler atılmaz ve diyalize girmek zorunda kalırlar. Böbrekler zar yardımı ile fazla mineralleri, tuzları ve fazla suyu gidermek için kanı filtreler. Böbrekler her gün yaklaşık 200 litre kanı süzerek, 198 litresini geri kana verir ve yaklaşık 2 litre idrar üretir. İdrar mesaneye yönlendirilir ve vücuttan atılır. Böbrekler ayrıca kan basıncını, kırmızı kan hücresi üretimini ve diğer vücut işlevlerini kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir.
Çoğu insanın 2 böbreği vardır. Her böbrek bağımsız olarak çalışır. Mekanize bir filtreleme işlemi olan diyaliz ile böbrekler çalışmadan yaşamak mümkündür. Diyaliz, hemodiyaliz adı verilen kan yoluyla veya hastanın periton diyalizi adı verilen karın boşluğu kullanılarak yapılabilir.
Böbrek kanseri, bir veya her iki böbrekteki sağlıklı hücreler değişip kontrolden çıkarak böbrek “böbrek kaynaklı tümör” adı verilen bir kitle oluşturduğunda başlar. Bir tümör kötü huylu, veya iyi huylu olabilir. Kötü huylu bir tümör kanserlidir, yani büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. İyi huylu bir tümör, tümörün büyüyebileceği, organlarda fonksiyon kaybı yaratabilir ancak yayılmayacağı anlamına gelir.
Birkaç çeşit böbrek kanseri vardır:
Yeni sınıflandırmalara göre 20’den fazla Böbrek hücreli kanser (RCC) alt tipi vardır. Bunlardan bazıları; Papiller böbrek kanseri, Sarkomatoid, Medüller vb.