enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
9°C

Böbrek Kanseri (RCC)

Böbrek Kanseri (RCC)
01.10.2022
62
A+
A-

Her insanın, omurganın her iki yanında, belin üstünde bulunan 2 adet böbreği vardır. Bu kırmızımsı kahverengi, fasulye şeklindeki organların her biri küçük bir yumruk büyüklüğündedir. Vücudun arka kısmına çok yakındır ve tıpta retroperiton denilen bölgede bulunur.

Böbrekler kanı filtrelemeye yaran önemli bir organdır. Çalışmaması halinde hastalardaki toksik maddeler atılmaz ve diyalize girmek zorunda kalırlar. Böbrekler zar yardımı ile fazla mineralleri, tuzları ve fazla suyu gidermek için kanı filtreler. Böbrekler her gün yaklaşık 200 litre kanı süzerek, 198 litresini geri kana verir ve yaklaşık 2 litre idrar üretir. İdrar mesaneye yönlendirilir ve vücuttan atılır. Böbrekler ayrıca kan basıncını, kırmızı kan hücresi üretimini ve diğer vücut işlevlerini kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir.

Çoğu insanın 2 böbreği vardır. Her böbrek bağımsız olarak çalışır. Mekanize bir filtreleme işlemi olan diyaliz ile böbrekler çalışmadan yaşamak mümkündür. Diyaliz, hemodiyaliz adı verilen kan yoluyla veya hastanın periton diyalizi adı verilen karın boşluğu kullanılarak yapılabilir.

Böbrek kanseri hakkında

Böbrek kanseri, bir veya her iki böbrekteki sağlıklı hücreler değişip kontrolden çıkarak böbrek “böbrek kaynaklı tümör” adı verilen bir kitle oluşturduğunda başlar. Bir tümör kötü huylu, veya iyi huylu olabilir. Kötü huylu bir tümör kanserlidir, yani büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. İyi huylu bir tümör, tümörün büyüyebileceği, organlarda fonksiyon kaybı yaratabilir ancak yayılmayacağı anlamına gelir.

Böbrek kanseri türleri

Birkaç çeşit böbrek kanseri vardır:

  • Böbrek hücreli karsinom: Böbrek hücreli kanser, böbrek kanserlerinin çoğunu (%85)ini oluşturur. Bu kanser türü, böbreğin filtrasyon sistemini oluşturan yollardan gelişir. Her böbrekte, ayrı ayrı olan ve nefron adı verilen milyonlarca süzme birimi vardır.
  • Ürotelyal karsinom: İdrar yollarında oluşan kanser türünün, böbrekte görülmesine denilmektedir. Tüm böbrekde görülen kanserlerin %5 ile 10’unu oluşturur. Ürotelyal karsinom, böbrek pelvisi adı verilen mesaneye taşınmadan önce idrarın toplandığı böbrek bölgesinde başlar. Bu tür böbrek kanser , mesane kanseri gibi tedavi edilir, çünkü her iki kanser türü de böbrek pelvisini ve mesaneyi kaplayan aynı hücrelerde başlar.
  • Bağ doku tümörü (Sarkom): Böbrek sarkomu nadirdir. Bu kanser türü böbreğin yumuşak dokusunda gelişir. Kemoterapiye yanıt düşük olmakla beraber, hastalar tekrarlayan cerrahiler için adaydır.
  • Wilms tümörü: Wilms tümörü en çok çocuklarda görülür.
  • Lenfoma: Lenf bezleri ve sistemleri olan her yerde lenfoma görülebilir. Böbrekte görülen lenfomalar çok nadirdir.

Böbrek kanseri hücrelerinin türleri

Yeni sınıflandırmalara göre 20’den fazla Böbrek hücreli kanser (RCC) alt tipi vardır. Bunlardan bazıları; Papiller böbrek kanseri, Sarkomatoid, Medüller vb.