enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
9°C

Akciğer Kanseri Hakkında Bilgi

Akciğer Kanseri Hakkında Bilgi
16.09.2022
90
A+
A-

Akciğer Kanseri

Akciğer nefes alıp vererek kanımıza oksijen sağlayan organa verilen isimdir. Sağda ve solda olmak üzere 2 tane bulunur. Sol akciğer kalbe komşuluğu bulunmaktadır.

Akciğer kanseri soluk borusunda, ağaç dalları gibi uzanan ana solunum yollarında veya akciğerin içinde oluşabilir. Bir akciğerde veya her ikisinde dokusunun anormal çoğalarak büyüyebilir ve tümör oluşur. Türkiye Dünya üzerinde nüfusa oranla en çok akciğer görülen ülkelerden birisidir. Aktif olarak sigara içmek veya sigara içilen ortamda bulunmak akciğer kanseri riskini arttırır. Bunların yanında iş yerlerinde rodon gazına maruz kalmak, hava kirliliği de benzer şekilde riski arttırmaktadır.

 

Sağlıklı akciğerler nasıl çalışır?

Akciğerlerde nefes alıp verirken oksijeni içeriye taşıyan ve oluşan karbondioksiti ise dışarı atmayı sağlayan, ağaç dallarına benzeyen bir hava yolu-boru sistemi mevcuttur. Buna nefes borusu (trakea-soluk borusu ve ilerisi bronş )denir

Nefes borusu sağ bronş ve sol bronş olmak üzere iki tüpe ayrılır. Bunlar ikincil bronşlar adı verilen daha küçük tüplere ayrılır. Bronşiyol daha sonra alveolar denilen havalanma sistemlerine ayrılır.

 

Lenf Düğümleri

Akciğerde, vücuttaki vücut sıvısını filtreleyen ve enfeksiyon ve kanser gibi hastalıklarla savaşan bir tüp ve bez ağı olan Lenfatik sistem- Lenf Bezleri bulunur. Bu kan dolaşım sistemin bir parçası olarak düşünülebilir. Lenf sıvısı vücut dokularında dolaşır. Akciğer kanseri olan bireylerde, tümör lenf bezleri tarafından hapsedilebilir ve uzak bir organa sıçraması engellenebilir. Meme kanserinde de benzer yayılım görülmektedir ve lenf bezleri metastazı engelemektedir.

Lenf bezleri mikroplarla savaşmanın yanı sıra, tümör hücreleriyle de savaşabilmektedir.

 

Plevra (Akciğer Zarı)

Plevra veya plevral zarlar, akciğerleri kaplayan ve onları korumaya yardımcı olan 2 yapraklı lif tabakasıdır. 2 Plevra yaprağının arasındaki boşluğa plevral boşluk denir.

Plevra, onları kaygan hale getiren, soluk alıp verirken birbirine yapışmasını engelleyen, yağ benzeri kayganlaştırıcı bir sıvı salgılar. Normal şartlarda plevrada eser miktarda öz suyu bulunur.

Akciğer kanseri hücreleri plevral bölgeye sıçrayabilir. Bazı türleri ise (mezotelyoma) özellikle plevradan kaynaklanır. Kanser hücreleri plevral membranların çalışmasını arttırır ve daha sonra çok fazla sıvı üretirler. Sıvı plevral boşlukta toplanır ve akciğerin nefes alıp verirken genişlemesi azalır. Plevra arasında sıvı birikmesine plevral efüzyon denir. Plevral efüzyonun miktarına bağlı olarak, hafiften boğulma derecesine nefes darlığı olabilmektedir.