enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
9°C

Mide kanseri hakkında detaylı bilgi ve tedavisi

Mide kanseri hakkında detaylı bilgi ve tedavisi
16.12.2022
121
A+
A-

Mide kanseri, mide (gastrik) adı verilen organın kanserleşmesine verilen isimdir. Mide, vücudumuzun sol tarafında bulunan bir organımızdır ve yiyecekleri sindirip, vücudumuza enerji ve besinler sağlar. Mide kanseri, mide dokusunun anormal hücrelerinin çoğalması sonucu ortaya çıkan bir tür kanserdir. Bu anormal hücreler, zamanla mide dokusunu tahrip edebilir ve yayılabilirler. Mide kanseri, dünya ülkeleri arasında sıklıkla görülen bir tür kanserdir ve genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülür. Mide kanseri belirtileri arasında ağrı, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık ve yüksek ateş sayılabilir. Mide kanserinin tedavisi, tümörün büyüklüğüne, yayılımına ve vücudun genel durumuna göre değişebilir ve cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı yöntemler kullanılabilir.

Mide Kanseri Nedenleri

Mide kanseri çevresel ve genetik faktörlerin birlikte neden olduğu kötü seyirli bir kanser türüdür. Bireylerin mide kanserine yakalanma riski  Aşağıdaki durumlarda bunu elde etme olasılığınız daha yüksek olabilir:

  • 50 yaşın üzerinde
  • Erkek cinsiyet
  • Helicobacter pylori (h. Pylori) ile uzun süreli bir enfeksiyonunuz varsa
  • Uzun süreli, şiddetli asit reflüsü , gastrit  veya zararlı anemi adı verilen ve bağışıklık sisteminizi etkileyen bir durum gibi belirli mide rahatsızlıklarınız varsa
  • Mide kanseri olan bir erkek kardeşi, kız kardeşi veya ebeveyni var

Özellikle sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş gıdalar, doğu kültüründe yer almış tütsülenmiş yemekler mide kanseri riskini arttırmaktadır.

Mide kanseri olma riskinizi nasıl azaltabilirsiniz?

Mide kanserini her zaman önleyemezsiniz. Ancak sağlıklı değişiklikler yapmak, onu alma şansınızı azaltabilir.

  • Sigarayı bırakmayı dene
  • Fazla kilon varsa kilo vermeye çalış
  • Kauçuk endüstrisi veya kömür madenciliği gibi zararlı kimyasallara maruz kaldığınız bir işte çalışıyorsanız koruyucu giysiler ve maskeler giyin
  • Ne kadar tuz yediğini azalt
  • Alkolü azaltmaya çalışın – haftada 14 birimden fazla içmekten kaçının
  • Her gün çeşitli meyve ve sebzelerden en az 5 porsiyon yemeye çalışın
  • Jambon, inek pastırması ve salam gibi ne kadar kırmızı ve işlenmiş et yediğinizi azaltın

Görüntüleme Testleri

Bir pratisyen hekim veya uzman, muhtemelen midenizin içine bakmak için bir test için sizi yönlendirecekir. Bu teste gastroskopi (bir tür endoskopi) denir. Mide kanseri de dahil olmak üzere midenizdeki herhangi bir sorunu arar.

Gastroskopi sırasında İçinde küçük bir kamera bulunan (endoskop adı verilen) uzun, ince, esnek bir tüp ağzınıza, boğazınızın altına ve midenize yerleştirilecektir.

Bir uzman, herhangi bir sorunu aramak için endoskoptaki kamerayı kullanacaktır.

İşlem sırasında küçük bir hücre örneği (biyopsi adı verilir ) toplanabilir. Bu hücreler kanseri kontrol etmek için bir laboratuvara gönderilecek.

Test yaklaşık 10 ila 15 dakika sürmelidir.

Acı verici olmamalı, ancak rahatsız edici bulabilirsiniz.

Sizi daha rahat ettirecek ve testi kolaylaştıracak şeyler sunulabilir, örneğin:

  • Sedasyon – rahatlamanıza yardımcı olmak için kolunuzdaki küçük bir tüpten verilen ilaç
  • Seni uyutmak (genel anestezi)
  • Bir gastroskopi, yakındaki diğer organlarda problemlerin bulunmasına da yardımcı olabilir. Yemek borusu (yemek borusu kanseri)  ve bağırsakların ilk kısmı (ince bağırsak) gibi.

Sonuçlarınızı almak

Gastroskopi ve biyopsi sonuçlarını 2-3 hafta içinde almalısınız. Sonuçlarınızın size ulaşması daha uzun sürüyorsa endişelenmeyin. Kesinlikle bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Endişeniz varsa hastaneyi veya doktoru arayabilirsiniz. Sizi güncelleyebilmeliler.

Bir uzman sonuçların ne anlama geldiğini ve bundan sonra ne olacağını açıklayacaktır. Destek için yanınızda birini getirmek isteyebilirsiniz.

Mide kanseriniz olduğu söylenirse

Mide kanseri olduğunuzun söylenmesi bunaltıcı gelebilir. Bundan sonra ne olacağı konusunda endişeli hissediyor olabilirsiniz. Herhangi bir randevunuza yanınızda birini getirmenize yardımcı olabilir. Bir grup uzman teşhis, tedavi ve iyileşmeniz boyunca sizinle ilgilenecektir.

Ekibiniz, tedavi sırasında ve sonrasında ana irtibat noktanız olacak bir klinik hemşire uzmanı içerecektir. Onlara aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz.

Sonraki adımlar

Mide kanseri teşhisi konduktan sonra, daha fazla teste ihtiyacınız olacak. Bunlar, uzmanların kanserin boyutunu ve ne kadar yayıldığını (evre olarak adlandırılır) bulmasına yardımcı olacaktır. Kanser evrelerinin ve derecelerinin ne anlama geldiği hakkında daha fazla bilgi edinin  .

İhtiyacın olabilir:

  • Ultrason taraması (bazen bir endoskop kullanarak vücudunuzun içinden), CT taraması veya PET taraması gibi taramalar
  • Laparoskopi adı verilen, midenizin içine bakmak için yapılan küçük bir operasyon .
  • Bu testlerin tümü sizde olmayabilir.

 

Uzmanlar bu testlerin sonuçlarını kullanacak ve sizin için en iyi tedavi planına karar vermek için sizinle birlikte çalışacaklardır.

Tedavi

Mide kanseri genellikle tedavi edilebilir, ancak tedavisi zor olabilir.

Tedavi şunlara bağlı olacaktır:

  • Sahip olduğunuz mide kanserinin türü ve boyutu
  • Nerede
  • Eğer yayıldıysa
  • Genel sağlığınız
  • Genellikle cerrahi ve kemoterapiyi içerir. Ayrıca radyoterapi ve hedefe yönelik ilaçlarla tedaviyi içerebilir.

Sizinle ilgilenen uzman bakım ekibi şunları yapacaktır:

  • Tedavileri, yararları ve yan etkilerini açıklar
  • Sizin için en iyi tedavi planını oluşturmak için sizinle birlikte çalışmak
  • Diyetinizdeki değişiklikler de dahil olmak üzere herhangi bir yan etkiyi yönetmenize yardımcı olur
  • İyileşmeniz sırasında size yardım ve destek
  • Herhangi bir tedavi sırasında ve sonrasında düzenli kontrolleriniz olacak. Testleriniz ve taramalarınız da olabilir.

Endişe ettiğiniz herhangi bir semptom veya yan etkiniz varsa, uzmanlarınızla konuşun. Bir sonraki kontrolünüzü beklemenize gerek yoktur.

Ameliyat

Tedaviniz, kanserin çıkarılıp çıkarılamayacağına bağlı olacaktır.  Kanser alınamazsa, mide kanserinin bazı semptomlarını kontrol altına almak için ameliyat olabilirsiniz. Mide kanseri erken bulunursa, yayılmadıysa veya yayılmadıysa, onu çıkarmak için ameliyat olabilirsiniz.

Ameliyat midenin bir kısmını veya tamamını çıkaracaktır. Ayrıca mide çevresindeki diğer organların parçalarını da çıkarmaları gerekebilir. Mide kanserini tedavi etmek için ameliyattan iyileşme uzun zaman alabilir. Sizinle ilgilenen uzman ekip, tüm faydaları ve yan etkileri tartışacaktır.

Kemoterapi

Kemoterapi , kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır.

Mide kanseri için kemoterapiniz olabilir:

  • Kanseri küçültmeye yardımcı olmak için ameliyattan önce ve sonra
  • Ameliyattan sonra kanserin geri gelmesini durdurmak için
  • Onları daha etkili hale getirmeye yardımcı olmak için diğer tedavilerle aynı zamanda
  • İlerlemiş kanser semptomlarını kontrol etmeye ve iyileştirmeye yardımcı olmak için veya kanser ameliyatla alınamıyorsa – bazen hedefe yönelik ilaçlarla tedavi ile birlikte verilir

Radyoterapi

Radyoterapi , kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon ışınları kullanır.

Mide kanseri için radyoterapiniz olabilir:

  • Kanserin geri gelmesini durdurmak için kemoterapi (kemoradyoterapi) ile
  • İlerlemiş kanser semptomlarını kontrol etmeye ve iyileştirmeye yardımcı olmak için

Hedeflenen ilaçlarla tedavi

Hedeflenen kanser ilaçları, kanserin büyümesini durdurmayı amaçlar. İlerlemiş mide kanserini tedavi etmek için bunları kemoterapi ile alabilirsiniz.

Kanserinizin tedavi edilemeyeceği söylendiğinde ne olur?

İlerlemiş mide kanseriniz varsa, tedavisi çok zor olabilir. Kanseri tedavi etmek mümkün olmayabilir. Bu durumda tedavinizin amacı kanseri ve semptomlarını sınırlamak ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olmak olacaktır. Kanserin tedavi edilemeyeceğini öğrenmek, kabul edilmesi çok zor bir haber olabilir. Palyatif bakım ekibi veya semptom kontrol ekibi olarak adlandırılan özel bir doktor ve hemşire ekibine yönlendirileceksiniz. Belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olmak ve sizi daha rahat hissettirmek için sizinle birlikte çalışacaklardır. Klinik hemşire uzmanı veya palyatif bakım ekibi de size ve sevdiklerinize ihtiyacınız olan her türlü desteği almanızda yardımcı olabilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.