enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Vulva kanseri hakkında bilgi

Vulva kanseri hakkında bilgi
16.12.2022
66
A+
A-

Vulva kanseri, kadınları etkileyen nadir bir kanser türüdür. Vulva, bir kadının dış cinsel organıdır ve vajinayı çevreleyen dudakları (labia minora ve labia majora), klitorisi ve Bartholin bezlerini içerir. Vulva kanserinden etkilenenlerin çoğu 65 yaş üstü yaşlı kadınlardır ve henüz menopoza girmemiş 50 yaşın altındaki kadınlarda durum nadirdir. Vulva kanseri belirtileri arasında vulvada kalıcı bir kaşıntı, ağrı, kaşıntı, ağrı veya hassasiyet, kırmızı, beyaz veya koyu olabilen kabarık ve kalınlaşmış cilt lekeleri, vulvada yumru veya siğil benzeri bir büyüme, dönemler arasında vulvadan kanama veya kanlı vajinal akıntı, vulvada açık bir yara, işerken yanan bir ağrı ve vulvada şekil veya renk değiştiren bir ben sayılabilir. Vulva kanserinin kesin nedeni belirsizdir, ancak artan yaş, vulval intraepitelyal neoplazi, insan papilloma virüsünün belirli versiyonları ve sigara içmek gibi faktörler bu durumun gelişmesine yol açabilir. Tedavisi ise cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi şeklinde yapılabilir.

Vulva kanseri belirtileri

Vulva kanseri belirtileri şunları içerebilir:

  • vulvada kalıcı bir kaşıntı
  • vulvada ağrı, ağrı veya hassasiyet
  • kırmızı, beyaz veya koyu olabilen kabarık ve kalınlaşmış cilt lekeleri
  • vulvada yumru veya siğil benzeri bir büyüme
  • dönemler arasında vulvadan kanama veya kanlı vajinal akıntı
  • vulvada açık bir yara
  • işerken yanan bir ağrı
  • vulvada şekil veya renk değiştiren bir ben

Vulva kanserine ne sebep olur?

  • Vulva kanserinin kesin nedeni belirsizdir, ancak aşağıdaki faktörler bu durumu geliştirme riskiniz artar:
  • artan yaş
    vulval intraepitelyal neoplazi (VIN) – vulvadaki hücrelerin anormal olduğu ve kansere dönüşme riski taşıdığı
    insan papilloma virüsünün (HPV) belirli versiyonlarıyla kalıcı enfeksiyon
    liken skleroz gibi vulvayı etkileyen cilt rahatsızlıkları
    sigara içmek
    Sigarayı bırakarak ve bir HPV enfeksiyonu kapma olasılığını azaltmak için adımlar atarak vulva kanseri riskinizi azaltabilirsiniz .

İnsan papilloma virüsü (HPV)

İnsan papilloma virüsü (HPV), serviks, anüs, ağız ve boğazdakiler gibi cildi ve vücudu kaplayan nemli zarları etkileyen bir grup virüse verilen isimdir. Anal ve oral seks dahil seks sırasında yayılır.

HPV’nin birçok farklı türü vardır ve çoğu insan hayatlarının bir döneminde virüse yakalanır. Çoğu durumda, virüs herhangi bir zarar vermeden geçer ve daha fazla soruna yol açmaz.

Bununla birlikte, HPV, vulva kanserli her 10 kadından en az 4’ünde bulunur ve bu, durumu geliştirme riskinizi artırabileceğini düşündürür. HPV’nin rahim ağzı hücrelerinde rahim ağzı kanserine yol açabilecek değişikliklere neden olduğu bilinmektedir . Virüsün, VIN olarak bilinen vulva hücreleri üzerinde benzer bir etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.

Tanı için testler

Biyopsi sonuçları kanser gösteriyorsa, bunun ne kadar yaygın olduğunu değerlendirmek için daha fazla teste ihtiyacınız olabilir.

Bunlar şunları içerebilir:

  • Kolposkopi: vajinadaki anormal hücreleri kontrol etmek için bir mikroskopun kullanıldığı bir prosedür
  • Sistoskopi:mesaneye yerleştirilmiş ince, içi boş bir tüp kullanılarak mesanenin içinin incelenmesi
  • Proktoskopi:rektumun içinin incelenmesi
  • Kanserin lenfatik sisteminize yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için vulvanızın yakınındaki lenf düğümlerinin biyopsileri
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması – lenf düğümlerinizdeki veya diğer organlarınızdaki kanser belirtilerini kontrol etmek için taramalar
  • Kanserin akciğerlerinize yayılmadığını kontrol etmek için bir röntgen

Bu testlerin sonuçları, doktorunuzun kanserinizi “evrelendirmesine” izin verecektir. Bu, kanserin ne kadar yayıldığını göstermek için bir sayı sistemi kullanmak anlamına gelir.

Evreleme

Vulval kanserler 1’den 4’e kadar bir sayı kullanılarak evrelendirilir. Evre ne kadar düşükse kanser o kadar az yayılır ve tedavinin başarılı olma şansı o kadar artar.

Vulva kanseri için evreleme sistemi:

• Evre 1 – kanser vulva ile sınırlıdır
• Evre 2 – kanser vücudun alt vajina, anüs veya alt üretra (tüp idrarı vücudun dışına geçer) gibi yakındaki diğer bölgelerine yayıldı, ancak lenf düğümleri etkilenmedi
• Aşama 3 – kanser yakındaki lenf düğümlerine yayıldı
• Evre 4 – kanser, daha uzak lenf düğümleri de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.

Evre 1 ve 2 vulva kanserleri, genellikle, başarılı bir şekilde tedavi edilme şansı nispeten yüksek olan erken evre kanserler olarak kabul edilir. Evre 3 ve 4 kanserler genellikle ileri evre kanserler olarak kabul edilir ve bu tür kanserler için tam bir tedavi her zaman mümkün olmayabilir.

Vulva Kanseri Tedavisi

Vulva kanseri tedavisi, kanserin ne kadar yayıldığı, genel sağlığınız ve kişisel istekleriniz gibi faktörlere bağlıdır. Ana seçenekler cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir . Vulval kanserli birçok kadın bu tedavilerin bir kombinasyonuna sahiptir. Kanseriniz erken bir aşamadaysa, genellikle ondan tamamen kurtulmak mümkündür. Ancak kanser yayılmışsa bu mümkün olmayabilir.

Başarılı tedaviden sonra bile, kanserin daha sonra bir noktada geri dönme olasılığı vardır, bu nedenle bunu kontrol etmek için düzenli takip randevularına ihtiyacınız olacaktır.