Kansere bağlı ne zaman ölüneceği kesin olarak bilmek imkansızdır. Çünkü insan çok karmaşık bir canlıdır. Ancak kanser hastası ne zaman ölür sorusuna cevap verecek araştırmalar bulunmaktadır.
Öncelikle bunu anlamak için ilaç çalışmalarının nasıl yapıldığını bilmek gerekmektedir. İlaç çalışmaları, yüzlerce insan üzerinde uygulanmaktadır. Genellikle etkili olabilecek yeni tedavi ile standart kullanılan tedavi karşılaştırılmaktadır. Önce hastaların verileri belirlenir. Bunlar yaşı, cinsiyeti, kan tabloları ve önemli olabilecek bütün faktörler. Daha sonra hastalar bir taraftan ilaç alırken bir taraftan da olması gerektiği gibi yaşamlarını süldürür. Ölüme kadar olan süreye “genel sağ kalım”, hastalığın tedaviye rağmen ilerlediği süreye ise “ ilerlemesiz sağ kalım süresi” denir. Bu veriler daha sonra istatistik programları yardımı ile analiz edilir ve şu sonuçlar ortaya çıkar.
“50 yaş üzerinde, pdl-1 seviyesi %50 ve üzerinde olan hastalar, pembrolizumab ile ortalama x ay yaşarlar”. Yada “ akciğer kanseri hastası şu ilaçları kullanması halinde tahminen x ay yaşar.”
Bu veriler ile tahmin yapılabilmektedir. İlaçsız yaşam süreleri çoğu kanser türü için bilinmektedir. Ve tahminler %95 güven aralığında tutar. Ancak yeni nesil akıllı ilaçlar, immunoterapiler ve yeni kemoterapi ilaçları ile yaşam süreleri uzar ve bu ilaçların çalışmaları yardımı ile hekimler bir tahmini sağkalım süresi belirlemektedir.
Ancak bazen 1 yıl yaşam beklenen hastada, bilinmeyen faktörler ile çok daha uzun süre yaşayabilmektedir. Bazen de uzun yaşam beklenen hastalar arada gelişen enfeksiyonlar, pıhtı atması, nedeni bilinmeyen ani durumlar ile erken vefat edebilmektedir.