Yumurtalık denilen organ, tıptaki ismi over, kadınlarda çocuk yapmak için gerekli olan yumurtanın depolandığı organdır. Her ay adet (regl) zamanı yaklaşık 1000 adet mikroskopik yumurtayı ve 1 tane döllenmeye hazır yumurta, yumurtalıktan rahme bırakılır.
kanser belirtileri sıklıkla şunları içebilir:
Bu semptomlar çok yaygındır ve birçok farklı durumdan kaynaklanabilir.
Ancak onları bir pratisyen hekim tarafından kontrol ettirmek yine de önemlidir. Bunun nedeni, eğer kanserden kaynaklanıyorsa, onu erken bulmak, daha tedavi edilebilir olduğu anlamına gelebilir.
Kadın Doğum muayenesi : Aile hekimi sizde yumurtalık kanserinden şüphelendiği zaman öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına sevk edecektir. Bu, belirli semptomlarınız varsa, genellikle 2 hafta içinde acil bir sevk olabilir. Bu kesinlikle kanser olduğunuz anlamına gelmez.
Yumurtalık kanserine yakalanma riski yaşla birlikte artar ve çoğu ülkede hastaların çoğu 65 yaş ve üzerindedir. Yumurtalığı olan herkes yumurtalık kanseri olabilir. Teorik olarak yumurtalıklarınızı çıkarmak için ameliyat olduysanız yumurtalık kanseri olamazsınız. Ancak nadir görülen durumlarda, karın zarında bu kanser ortaya çıkabilir.
Aşağıdaki durumlarda yumurtalık kanserine yakalanma şansınız daha yüksek olabilir:
Genellikle önce bir kan testi ve tarama yapılır, ancak yumurtalık kanserini teşhis etmek için genellikle başka testlere ihtiyaç vardır.
Yumurtalıklarınızda değişiklik olup olmadığını görmek için ultrason taramanız olabilir.
Bu, vajinanıza yerleştirilmiş bir tarama cihazı (parmak boyutunda) kullanılarak yapılabilir (transvajinal tarama). Veya karın bölgenize harici bir tarama (karın taraması) yaptırabilirsiniz.
Taramanız normale dönerse, ancak semptomlarınız bir ay veya daha uzun süre devam ederse, tekrar bir doktora görünün.
Bazen yumurtalıklar, özellikle menopozdan sonra, bir taramada görünemeyecek kadar küçüktür.
Sahip olabileceğiniz diğer testler şunları içerir:
Yumurtalık kanseriniz olduğu söylendiyse;
Yumurtalık kanseriniz olduğu söylendiğinde bunaltıcı olabilir. Bundan sonra ne olacağı konusunda endişeli hissediyor olabilirsiniz. Herhangi bir randevunuza yanınızda birini getirmenize yardımcı olabilir. Uzmanlardan oluşan bir ekip, teşhis, tedavi ve sonrasında sizinle ilgilenecektir.
Yumurtalık kanseri tedavisi şunlara bağlı olacaktır:
Ana tedaviler cerrahi ve kemoterapidir. Diğer tedaviler, hedefe yönelik ilaçları ve hormon tedavilerini içerir.
Ameliyat : Sahip olduğunuz ameliyatın türü kanserinize ve yayılıp yayılmadığına bağlıdır. Yumurtalık kanseri erken teşhis edilirse daha fazla tedavi edilebilir. Kanseriniz erken aşamadaysa (yumurtalıklarınızın dışına yayılmadıysa), aşağıdakileri çıkarmak için ameliyat olabilirsiniz:
Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren ilaçtır. Ameliyattan önce ve sonra verilebilir veya tek başına kullanılabilir. Ayrıca geri gelen yumurtalık kanseri için de kullanılabilir.
Radyoterapi: Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon ışınları kullanır. Yumurtalık kanseri için daha az da olsa radyoterapi alabilirsiniz
Hedefe yönelik tedaviler- akıllı ilaçlar: Hedefe yönelik tedaviler, yalnızca kanser hücrelerinin büyümesine veya hayatta kalmasına yardımcı olan şeyleri hedefleyen ilaçlardır. Geri gelen ileri yumurtalık kanseri için bir seçenek olabilirler.
Hormon tedavisi: Bazı yumurtalık kanserlerinin büyümesi için östrojen hormonuna ihtiyacı vardır. Hormon tedavileri, bazı kanserlerin büyümesini durdurmak için östrojen üretimini engelleyebilir. Bu ilaçlar nadiren kullanılır.
Doktorunuz hormon tedavisinin sizin için uygun olup olmadığını ve yan etkileri nasıl kontrol edeceğinizi ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı size söyleyecektir.
Yumurtalık kanseri ve doğurganlık: Genç kadınlarda yumurtalık kanseri tedavisi adet dönemlerini ve doğurganlığı etkileyebilir, bu da bebek sahibi olamayabileceğiniz anlamına gelebilir.
İleri yumurtalık kanseriniz varsa, tedavisi çok zor olabilir. Kanseri tedavi etmek mümkün olmayabilir. Bu durumda tedavinizin amacı kanseri ve semptomlarını sınırlamak ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olmak olacaktır. Palyatif bakım ekibi veya semptom kontrol ekibi olarak adlandırılan özel bir doktor ve hemşire ekibine yönlendirileceksiniz.
Belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olmak ve sizi daha rahat hissettirmek için sizinle birlikte çalışacaklardır. Klinik hemşire uzmanı veya palyatif bakım ekibi de size ve sevdiklerinize ihtiyacınız olan her türlü desteği almanızda yardımcı olabilir.