Beyin tümörü, beyinde anormal bir kitlenin oluşması ve kapalı bir kutu olan beyinde bunun kontrolsüz olarak büyümesidir. Bu tümör beyinden kaynaklanabileceği gibi başka bir kanserin sıçraması ile de oluşabilir.
Beyin tümörleri, ne kadar hızlı büyüdüklerine ve tedaviden sonra tekrar büyüme olasılıklarına göre derecelendirilir. Derece 1 ve 2 tümörler düşük dereceli ve derece 3 ve 4 tümörler yüksek derecelidir.
2 ana tip beyin tümörü vardır:
Kötü huylu-Malign olmayan (iyi huylu) beyin tümörleri: Bunlar düşük derecelidir (derece 1 veya 2), yani yavaş büyürler ve tedaviden sonra geri dönme olasılıkları daha düşüktür
Kanserli (kötü huylu) beyin tümörleri: Bunlar yüksek derecelidir (derece 3 veya 4) ve ya beyinde başlar (birincil tümörler) ya da başka bir yerden beyne sıçrama yapmışlardır. Tedaviden sonra tekrarlama riskleri bulunmaktadır.
Bir beyin tümörünün şikayetleri etkilenen beyin bölgesine göre farklılık gösterir. Beynin ön kısmında ise kişilik değişikleri, arka kısmında ise denge kaybı olabilir.
Yaygın semptomlar şunları içerir:
Bazen başlangıçta herhangi bir semptomunuz olmayabilir veya zamanla çok yavaş gelişebilir.
Risk faktörleri şunları içerir:
YAŞ: beyin tümörü olma riski yaşla birlikte artar (çoğu beyin tümörü 85 ila 89 yaşları arasındaki yaşlı erişkinlerde görülür), ancak bazı beyin tümörü türleri çocuklarda daha sık görülür
Radyasyon: Radyasyona maruz kalma, çok sayıda beyin tümöründen sorumludur; Bazı beyin tümörü türleri radyoterapi, BT taramaları veya kafa röntgeni olan kişilerde daha yaygındır.
Aile öyküsü ve genetik koşullar: tuberoskleroz , nörofibromatoz tip 1 , nörofibromatoz tip 2 ve Turner sendromu dahil olmak üzere bazı genetik koşulların beyin tümörü alma riskini artırdığı bilinmektedir.
Beyin tümörünüz varsa, tedaviniz şunlara bağlı olacaktır:
Beyin tümörleri için tedaviler şunları içerir:
Bir beyin tümörü teşhisi konulduktan sonra, tümör çevresindeki şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için steroidler reçete edilebilir. Nöbetler için epileptik ilaçlar ve baş ağrıları için ağrı kesiciler gibi beyin tümörlerinin diğer semptomlarına yardımcı olmak için başka ilaçlar kullanılabilir.
Ameliyat genellikle beyin tümörlerini çıkarmak için kullanılır. Amaç, mümkün olduğunca güvenli bir şekilde anormal dokuyu çıkarmaktır.
Bir tümörün tamamını çıkarmak her zaman mümkün değildir, bu nedenle geride kalan anormal hücreleri tedavi etmek için radyoterapi veya kemoterapi ile daha fazla tedavi gerekebilir.
Kanserli olmayan tümörlerin tedavisi genellikle başarılıdır ve tam bir iyileşme mümkündür.
Bazen tümörün geri dönme olasılığı çok düşüktür, bu nedenle bunu izlemek için düzenli takip randevularına ihtiyacınız olabilir.