tamoksifen uzun yollardır meme kanseri tedavisinde kullanılan seçkin bir tedavi yöntemidir. Dünya üzerinde yüzbinlerce birey bu ilacı hastalıklarının bir daha tekrarlamaması için veya tekrarlayan hastalığı kontrol altında tutmak için kullanmaktadır. Tamoksifen seçici östrojen reseptörlerini engelleyerek tümörlerin büyümesi için engel olmaktadır.
Her ilacın olduğu gibi bu ilacın da istenmeyen bazı yan etkileri olmaktadır. Bunlar ;
Yan etkileri:
Venöz tromboembolik hastalık: Bu bacaklarda oluşan ani şişlik ile kendini göstermektedir. Genellikle tek bacakta şişlik, ısı artışı, ağrı olarak ortaya çıkmaktadır. Bir sonraki durum ise akciğere pıhtı atmasıdır. Eğer böyle bir şüpheniz varsa biran önce onkoloji doktoruna başvurunuz.
Endometriyal kanser riskinde artış: Rahim kanseri de denilen kanser türünde artışa yol olabilir. Bu yüzden 6 ayda bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna kontrole gidilmesinde fayda bulunmaktadır.
Ateş basmaları: Menapoz semptomlarından birisidir. Ateşin yükselmeyip, ateş yükselmiş hissi oluşmaktadır.
Vajinal akıntı/kuruluk: Cinsel organdaki hormonun kesilmesine bağlı, genital kuruluk olabilir.
eklem ağrıları: Letrozol, anastrozol tedavilerinde daha sık olmakla birlikte tamoksifen kullanımına bağlı görülebilmektedir.
Diğer yan etkiler;
Kullanımının kesinlikle uygun olmadığı durumlar
Derin ven trombozu veya pulmoner emboli öyküsü: Daha önce bacaklarda pıhtı oluşma öyküsü olan hastalar kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir.
Hamilelik/emzirme: Gebelikte teratojendir, kullanılmalıdır.
Tamoksifen’in Zamanlaması:
Tamoksifen kemoterapi ile birlikte alınması önerilmemektedir. Radyoterapi ile birlikte de alınması önerilmemektedir. Sebebi tümörleri radyasyonun zor öldürdüğü bir dönem olan g1-s fazına geçişte durdurduğu için, radyoterapinin etkisini azaltabilmektedir. Bu sadece hipotez olup, zorunlu kalınca kullanılabilir. Ayrıca akciğerde radyoterapi ile birlikte fibrozis yapabilir. Radyoterapiden bir kaç gün sonra güvenli bir şekilde başlanabilir.