Sisplatin ile tedavi edilen kanser hastalarında işitme kaybı ve kulak çınlaması sık görülmektedir. Yakın tarihli yapılan bir çalışmada, testis kanseri ile daha önce sisplatin almış hastaların neredeyse yarısında işitme kaybı ve kulak çınlaması geliştiğini ortaya koydu.
Bunların yaklaşık üçte birinde klinik olarak önemi olan kulak fonksiyonlarında azalma raporlandı.
Çalışmanın mesajında işitme kaybı ve kulak çınlamasının önemli bir konu olduğunu ve bunun yakın değerlendirilmesi tavsiye edilmekte. Yazarlar
“ işitme kaybı aniden gelişimi ağır hasarlara neden olabilir ve yaşla beraber yavaş ilermesi önemli olabilir”
şeklinde vurguluyor.
Dr. Sanch
ez tarafından JCO’da yayınlanan bu yazıda, testis kanserinde sisplatin ile mükemmele yakın sonuçlar elde edildiği ve 10 yıllık başarı oranları %95 lere ulaştığı bahsedilmekte.
Bu yüzden sisplatinten kaçınışmasından ziyade, sisplatinin ototoksititesi konusunda dikkatli olunması gerektiği anlatılmakta.
Yazarlar,
“Kanserden kurtulanlarda erişkin başlangıçlı sisplatin ile tedavi edilen ototoksisitenin rutin takibi, kemoterapi öncesi temel ölçümlerle başlamalı, tedaviden kısa bir süre sonra devam etmeli ve özellikle hastalar yaşlandıkça işitme kaybı/tinnitus durumu ve ciddiyeti için yıllık sorgulamayı içermelidir; Mevcut tedavi stratejileri ile sunulan”
Çalışmada, 243 çalışma katılımcısı, her biri toksisiteye özgü fonksiyonel bozukluğu ölçen Yetişkinler için İşitme Engeli Envanteri ve Tinnitus Primer Fonksiyon Anketi dahil olmak üzere doğrulanmış anketleri tamamladı.
İlk ankette yanıtlar, 137 (%56,4) işitme kaybı ve kulak çınlaması bildirirken, ikinci anketler ile yanıtlar yüzdeyi 147’ye (%60,5) yükseltti.
kaynak: medscape.com/viewarticle/987469 ‘dan ve ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.22.0145