Memede, yani kistler, kansere yol açabilir. Meme kistleri, meme dokusunda anormal hücrelerin çoğalması sonucu oluşan tümörlerdir. Bu tümörlerin bir kısmı kötü huylu (malign) olabilir ve bu tümörler, vücudun diğer dokularına yayılıp (metastaz yaparak) kansere dönüşebilir. Bu nedenle, meme tümörlerinin erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Meme tümörlerinin belirtileri arasında, meme dokusunda şişlik, ağrı veya kızarıklık, meme dokusunda yumuşak doku veya sertlik, memeler arasında farklılık olması gibi belirtiler sayılabilir. Ancak bu belirtilerin hepsi her zaman meme kanseri için geçerli değildir ve bu nedenle, herhangi bir şüpheli belirti olması durumunda mutlaka bir doktora başvurulması önerilir.
Meme kanseri teşhisi, fizik muayene, meme grafisi (mammografi) ve meme dokusunun biyopsisi (örnekleme) gibi testlerle konulabilir. Eğer meme kanseri teşhisi konulmuşsa, tedavi seçenekleri arasında cerrahi (meme veya meme dokusunun kısmen veya tamamen çıkarılması), radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi (ilaç tedavisi) ve hormon terapisi gibi seçenekler sayılabilir. Hangi tedavi seçeneğinin uygun olacağı, tümörün büyüklüğü, yayılımı ve hücrelerin özelliklerine göre değerlendirilerek belirlenir.
Sonuç olarak, memede oluşabilecek tümörler kansere yol açabilir. Bu nedenle, memelerde herhangi bir şüpheli belirti olması durumunda mutlaka bir doktora başvurulması önerilir ve meme tümörlerinin erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.