enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

Vücudunuz kanserle kendi başına savaşabilir mi?

Vücudunuz kanserle kendi başına savaşabilir mi?
03.05.2023
117
A+
A-

Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korumak için bir orkestra gibi çalışır. Çok karmaşık bir hücre, doku ve organ ağına sahiptir. Bağışıklık sistemi virüsler ve bakteriler gibi yabancı istilacılara saldırır ve ayrıca kanser hücreleri de dahil olmak üzere vücudumuzdaki anormal hücreleri ortadan kaldırır.

  • Beyaz kan hücreleri: Bu hücreler, bağışıklık sistemimizin başlıca oyuncularıdır. Yabancı istilacıları ve kanser hücreleri dahil anormal hücreleri tespit edip yok ederler.
  • Lenfatik sistem: Bu sistem, lenf düğümleri, lenf damarları ve dalak ve timus gibi lenfatik organlardan oluşur. Başta kanser hücreleri olmak üzere istenmeyen maddelerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur.
  • Sitokinler: Bunlar, hücreler arasında haberci görevi gören proteinlerdir. Bazı sitokinler, bağışıklık sistemini kanser hücrelerine saldırması için uyarır.

Bağışıklık sistemi güçlü ve sağlıklı olduğunda, kanser hücrelerini tanıma ve yok etmede daha etkilidir. Bununla birlikte, bazen kanser hücreleri bağışıklık sisteminden kaçabilir ve kontrolsüz bir şekilde büyüyebilir. Bu nedenle kanser, onunla savaşmak için sadece bağışıklık sisteminden daha fazlasını gerektiren karmaşık bir hastalıktır.

immünoterapi gibi tıbbi tedaviler, bağışıklık sistemini desteklemeye ve kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini zayıflatabilecek faktörler: Bağışıklık sistemini güçlendirebilecek faktörler:
Stres Düzenli egzersiz
Zayıf beslenme Sağlıklı diyet
Uyku eksikliği Yeterince uyumak
Sigara içmek Sigara içmekten kaçınmak
Aşırı alkol tüketimi Orta derecede alkol tüketimi

Bu noktada asıl sorun şudur. Bağışıklık hücrelerimiz ve tamir mekanizmamız hergün bizi kanserden, enfeksiyonlardan korumaktadır. Biz farkına varmasak da organlarımızı oluşturan bütün hücrelerde hatalar olabilmektedir. Bu hatalar ya onarılır yada hücreler ölerek yenilenme yaşarız.

Ne zamanki hücrelerimizde bu sistemlerde hata oluşur ve bu hücreler çoğalmaya yayılmaya başlarsa o zaman tümörlerden bahsedilir.  Bu durumlarda nivolumab, pembrolizumab, atezolumab gibi immun destekleyici ilaçlar ile aşırı immun sistem aktivasyonu sağlanır. Bunlar sayesinde tümörlere güçlü bir yanıt oluşur. Ancak bazen fazla yanıt ile yan etkiler de görülebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.