enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

Mesane Kanserinin Güncel Tedavisi (2023)

Mesane Kanserinin Güncel Tedavisi (2023)
06.04.2023
135
A+
A-

Mesane kanseri için tedavi seçenekleri büyük ölçüde kanserin ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Tedaviler genellikle erken evre, kasa invaze olmayan mesane kanseri ve daha ileri kasa invaziv mesane kanseri arasında farklılık gösterir.

Tedavide işbirliği yapacak tıbbi ekininiz birlikte hareket eder.  Bunlar, tedavinize devam etmenin en iyi yolu hakkında kararlar almak için birlikte çalışan uzman ekiplerdir.

Ekibinizin üyeleri şunları içerebilir:

  • Bir ürolog – mesaneyi içeren idrar yolunu etkileyen durumların tedavisinde uzmanlaşmış bir cerrah
  • Klinik Onkolog – Onkoloji Uzmanı
  • Patolog – hastalıklı doku uzmanı
  • Bir radyolog – görüntüleme tekniklerini kullanarak hastalığı tespit etmede uzman
  • Bir Radyasyon Onkolojisi Uzmanı

Tıbbi ekibinizin tüm üyeleriyle iletişim halinde olacak bir klinik hemşire uzmanının iletişim bilgileri size verilmelidir. Sorularınızı yanıtlayabilecek ve tedaviniz boyunca size destek olabileceklerdir. Hangi tedavinin sizin için en iyi olduğuna karar vermek zor olabilir. Tıbbi ekibiniz önerilerde bulunacaktır, ancak son kararın size ait olduğunu unutmayın.

Tedavi seçeneklerinizi tartışmadan önce, ekibinize sormak için bir soru listesi yazmanız faydalı olabilir. Kas invaziv olmayan mesane kanseri tedavisi Kas invaziv olmayan mesane kanseri teşhisi konduysa (CIS, Ta ve T1 evreleri), önerilen tedavi planınız kanserin geri dönme veya mesanenizin zarının ötesine yayılma riskine bağlıdır.

Bu risk, aşağıdakileri içeren bir dizi faktör kullanılarak hesaplanır:

  • Mesanenizde bulunan tümörlerin sayısı
  • Tümörlerin çapı 3 cm’den (1 inç) daha büyük olup olmadığı
  • Daha önce mesane kanseri geçirip geçirmediğiniz
  • Kanser hücrelerinin derecesi

Erken evre meme kanseri tedavisi

Düşük riskli erken mesane kanseri

Düşük riskli kasa invaziv olmayan mesane kanseri, mesane tümörünün (TURBT) transüretral rezeksiyonu ile tedavi edilir. Bu prosedür, test için doku örnekleri alındığında ilk sistoskopiniz sırasında yapılabilir

TURBT genel anestezi altında yapılır. Cerrah, görünen tümörleri bulmak ve onları mesanenin astarından kesmek için sistoskop adı verilen bir alet kullanır. Yaralar hafif bir elektrik akımı kullanılarak kapatılır ve önümüzdeki birkaç gün içinde mesanenizdeki kanı veya kalıntıları boşaltmak için size bir idrar sondası verilebilir.

Ameliyattan sonra, bir kateter kullanılarak doğrudan mesanenize tek doz kemoterapi verilmelidir. Kemoterapi solüsyonu, boşaltılmadan önce yaklaşık bir saat mesanenizde tutulur.

Çoğu kişi TURBT’yi aldıktan sonra 48 saatten daha kısa sürede hastaneden ayrılabilir ve 2 hafta içinde normal fiziksel aktivite yapabilir. Bir sistoskopi kullanarak mesanenizi kontrol etmek için 3. ve 9. ayda size takip randevuları önerilmelidir. Kanseriniz 6 ay sonra geri dönüyorsa ve küçükse, size fulgurasyon adı verilen bir tedavi önerilebilir. Bu, kanser hücrelerini yok etmek için bir elektrik akımı kullanmayı içerir.

Orta (orta) risk erken mesane kanseri

Orta riskli, kasa invaze olmayan mesane kanseri olan kişilere en az 6 doz kemoterapi önerilmelidir. Sıvı, bir kateter kullanılarak doğrudan mesanenize yerleştirilir ve boşaltılmadan önce yaklaşık bir saat orada tutulur. Size 3, 9 ve 18 ayda, ardından yılda bir kez takip randevuları teklif edilmelidir. Bu randevularda mesaneniz bir sistoskopi kullanılarak kontrol edilecektir. Kanseriniz 5 yıl içinde geri dönerse, uzman bir üroloji ekibine geri yönlendirileceksiniz. Tedaviden sonra bazı kemoterapi ilaçları idrarınızda kalabilir ve bu da cildinizi ciddi şekilde tahriş edebilir. İdrar yapmak için oturmanız ve kendinize ya da klozet kapağına sıçratmamaya dikkat etmeniz yardımcı olur. Daha sonra daima cinsel organlarınızın etrafındaki cildi sabun ve suyla yıkayın. Cinsel olarak aktifseniz , prezervatif gibi bir bariyer doğum kontrol yöntemi kullanmak önemlidir . Bunun nedeni, ilaçların menide veya vajinal sıvılarınızda tahrişe neden olabilecek şekilde bulunabilmesidir. Ayrıca, ilaçlar doğum kusurlu bir çocuğa sahip olma riskini artırabileceğinden, mesane kanseri için kemoterapi alırken hamile kalmaya veya çocuk babası olmaya çalışmamalısınız.

Yüksek riskli erken mesane kanseri

Yüksek riskli, kasa invaze olmayan mesane kanseriniz varsa, ilk araştırmadan sonraki 6 hafta içinde size ikinci bir TURBT ameliyatı önerilmelidir.BT taraması  veya  MRI taraması da gerekebilir .

Üroloğunuz ve klinik hemşire uzmanınız, tedavi seçeneklerinizi sizinle tartışacak ve bu seçeneklerden biri:

  • Bacillus Calmette-Guérin (BCG) tedavisi – BCG aşısının bir çeşidini kullanarak
  • Mesanenizi çıkarmak için bir operasyon (sistektomi)

BCG aşısı bir kateter yoluyla mesanenize geçirilir ve boşaltılmadan önce 2 saat bırakılır. Çoğu insan 6 haftalık bir süre boyunca haftalık tedaviye ihtiyaç duyar.

BCG’nin yaygın yan etkileri şunlardır:

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrar yaparken ağrı
  • İdrarınızda kan (hematüri)
  • Yorgunluk, ateş ve ağrı gibi grip benzeri semptomlar
  • İdrar yolu enfeksiyonları

BCG tedavisi işe yaramazsa veya yan etkiler çok güçlüyse, uzman bir üroloji ekibine geri yönlendirileceksiniz.

İlk 2 yıl 3 ayda bir, sonraki 2 yıl 6 ayda bir, daha sonra yılda bir takip randevuları önerilmelidir. Bu randevularda mesaneniz bir sistoskopi kullanılarak kontrol edilecektir.

Sistektomi yaptırmaya karar verirseniz, cerrahınızın idrarın vücudunuzdan çıkması için alternatif bir yol (idrar diversiyonu) oluşturması gerekecektir. Klinik hemşire uzmanınız prosedür için seçeneklerinizi ve üriner diversiyonun nasıl oluşturulacağını tartışabilir.

Mesane kanseri komplikasyonlarında, ameliyat sonrası üriner diversiyon ve cinsel sorunlar hakkında bilgiler de dahil olmak üzere daha fazlasını okuyun  .

Bir sistektomi geçirdikten sonra, 6 ve 12 ayda bir BT taraması ve yılda bir kez kan testleri içeren takip randevuları önerilmelidir. Erkeklerin üretralarını 5 yıl boyunca yılda bir kez kontrol etmek için randevu almaları gerekir.

Kas invaziv mesane kanseri (T2 ve üzeri) tedavisi

Kas invaziv mesane kanseri için önerilen tedavi planı, kanserin ne kadar yayıldığına bağlıdır.

Üroloğunuz, onkologunuz ve klinik hemşire uzmanınız tedavi seçeneklerinizi sizinle tartışacak ve bu seçeneklerden biri:

  • Mesanenizi çıkarmak için bir operasyon (sistektomi)
  • Radyosensitizör ile radyoterapi

Onkoloğunuz, sizin için uygunsa, bu tedavilerden herhangi birinden (neoadjuvan tedavi) önce kemoterapi alma olasılığını da tartışmalıdır.

Radyosensitizör ile radyoterapi

Radyoterapi, radyasyonu mesaneye yayan bir makine tarafından verilir (dış radyoterapi). Seanslar genellikle 4 ila 7 hafta boyunca haftada 5 gün günlük olarak verilir. Her seans yaklaşık 10 ila 15 dakika sürer. Kas invaziv mesane kanseri için radyoterapinin yanı sıra radyosensitizör adı verilen bir ilaç da verilmelidir. Bu ilaç, radyoterapinin etkisini arttırmak için bir tümörün hücrelerini etkiler. Normal doku üzerinde çok daha küçük bir etkiye sahiptir. Radyoterapi kanserli hücreleri yok etmenin yanı sıra sağlıklı hücrelere de zarar verebilir, bu da bir takım yan etkilere neden olabileceği anlamına gelir. Bunlar şunları içerir:

  • İshal
  • Sistit (mesane iltihabı)
  • Seks yapmayı ağrılı hale getirebilecek vajinanın (kadınlarda) daralması
  • Erektil disfonksiyon (erkeklerde)
  • Kasık kıllarının kaybı
  • Yorgunluk
  • İdrarı geçme zorluğu

Bu yan etkilerin çoğu, tedaviniz bittikten birkaç hafta sonra geçmelidir, ancak kalıcı olmaları için küçük bir şans vardır.

Pelvisinize yönelik radyoterapiye sahip olmak, genellikle kısır olacağınız anlamına gelir (çocuk sahibi olamazsınız).

Mesane kanseri için radyoterapi gördükten sonra ilk 2 yıl 3 ayda bir, sonraki 2 yıl 6 ayda bir ve daha sonra her yıl kontrol randevuları önerilmelidir. Bu randevularda mesaneniz bir sistoskopi kullanılarak kontrol edilecektir.

Ayrıca 6 ay, 1 yıl ve 2 yıl sonra göğüs, karın ve pelvisinizin BT taramaları da önerilebilir. İdrar yolunuzun BT taraması 5 yıl boyunca her yıl önerilebilir.

Cerrahi ve radyoterapi

Tıbbi ekibiniz, kişisel durumunuz nedeniyle özel bir tedavi önerebilir.

Örneğin, mesanesi küçük veya mevcut birçok idrar semptomu olan biri ameliyat için daha uygundur. Normal mesane fonksiyonuna sahip tek bir mesane tümörü olan biri, mesaneyi koruyan tedaviler için daha uygundur.

Bununla birlikte, görüşleriniz de önemlidir, bu nedenle tıbbi ekibinizle hangi tedavinin sizin için en iyi olduğunu tartışmalısınız.

Hem cerrahinin hem de radyoterapinin artıları ve eksileri vardır.

Ameliyat olmanın artıları (radikal sistektomi) şunları içerir:

  • Tedavi tek seferde gerçekleştirilir
  • Tedaviden sonra düzenli sistoskopilere ihtiyacınız olmayacak, ancak daha az invaziv başka testler gerekebilir

Radikal sistektomi yaptırmanın eksileri şunları içerir:

  • Tamamen iyileşmesi 3 aya kadar sürebilir
  • Ağrı, enfeksiyon ve kanama gibi cerrahi komplikasyon riski
  • Genel anesteziden kaynaklanan komplikasyon riski
  • Vücudunuzdan idrar atmanın alternatif bir yolunun yaratılması gerekir, bu da harici bir torba içerebilir.
  • Erkeklerde yüksek erektil disfonksiyon riski
  • Bazı kadınlar, ameliyattan sonra vajinaları daha küçük olabileceğinden seksi rahatsız edici bulur.
  • Kalp krizi , felç veya  dvt (derin ven trombozu) gibi küçük bir ölümcül komplikasyon olasılığı

Radyoterapi yaptırmanın artıları şunlardır:

  • Sağlığı kötü olanlar gibi bazı insanlar için önemli olabilecek ameliyat olmaya gerek yoktur.
  • Mesaneniz çıkarılmadığından mesane fonksiyonunuz etkilenmeyebilir
  • Erektil disfonksiyona neden olma şansı daha az
  • Radyoterapi almanın eksileri şunlardır:

4 ila 7 hafta boyunca düzenli radyoterapi seanslarına ihtiyaç duyan

  • İshal, yorgunluk ve mesane iltihabı (sistit) gibi kısa süreli yan etkiler
  • İdrar yapma sorunlarına yol açabilecek mesaneye kalıcı olarak zarar verme şansı
  • Bazı kadınların vajinası daralmış olabilir, bu da seksi zorlaştırır ve rahatsız eder

Kemoterapi

Bazen,  kasa invaziv mesane kanseri tedavisi sırasında kemoterapi kullanılır. İlaç doğrudan mesanenize konmak yerine, kolunuzdaki bir damara konur. Buna intravenöz kemoterapi denir ve kullanılabilir:

Herhangi bir tümörün boyutunu küçültmek için radyoterapi ve ameliyattan önce. Neoadjuvan kemoterapi veya preoperatif kemoterapi denibilir.

Ameliyattan önce radyoterapi ile kombinasyon halinde (kemoradyoterapi)

Tedavi edilemez ilerlemiş mesane kanserinin yayılmasını yavaşlatmak (palyatif kemoterapi)

Kemoterapinin kanserin geri dönmesini önlemek için ameliyattan sonra verildiğinde etkili bir tedavi olup olmadığını söylemek için yeterli kanıt yok. Genellikle bu şekilde yalnızca bir klinik araştırmanın parçası olarak kullanılır.

Kemoterapi genellikle 2 hafta boyunca haftada bir kez verilir ve ardından bir hafta ara verilir. Bu döngü birkaç ay tekrarlanacak.

Kemoterapi ilacı kanınıza enjekte edildiğinden, doğrudan mesaneye kemoterapi alıyor olmanıza kıyasla daha geniş bir yan etki yelpazesi yaşayacaksınız. Bu yan etkiler tedavi bittikten sonra durmalıdır.

Kemoterapi bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve sizi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Yüksek ateş, sürekli öksürük veya ciltte kızarıklık gibi olası bir enfeksiyon belirtisini tıbbi ekibinize bildirmeniz önemlidir. Enfeksiyonu olduğu bilinen kişilerle yakın temastan kaçının.

Kemoterapinin diğer yan etkileri şunları içerebilir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Saç kaybı
  • İştahsızlık
  • Yorgunluk

İleri veya metastatik mesane kanseri tedavisi

Lokal olarak ilerlemiş veya metastatik mesane kanseri tedavisi, kanserin ne kadar yayıldığına bağlıdır.

Onkoloğunuz, aşağıdakileri içerebilecek tedavi seçeneklerinizi sizinle tartışmalıdır:

  • Kemoterapi
  • İmmünoterapi
  • Kanser semptomlarını hafifletmek için tedaviler

Kemoterapi

Bir kemoterapi kürünüz varsa, tedavinin yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak bir ilaç kombinasyonu verilecektir. Kemoterapi yardımcı olmazsa tedavi durdurulabilir veya ikinci bir kurs önerilebilir.

İmmünoterapi

İmmünoterapi ilaçları bazen ilerlemiş veya metastatik mesane kanseri olan yetişkinleri tedavi etmek için kullanılır. Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına ve saldırmasına yardımcı olarak çalışırlar.

Kanser semptomlarının giderilmesi

Herhangi bir kanser semptomunu hafifletmek için size tedavi önerilebilir. Bu şunları içerebilir:

  • Ağrılı idrara çıkma, idrarda kan, sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı veya pelvik bölgenizde ağrı tedavisi için radyoterapi
  • Böbrekleriniz tıkanırsa ve bel ağrısına neden olursa böbreklerinizi boşaltmak için tedavi

Palyatif veya destekleyici bakım

Kanseriniz ileri bir aşamadaysa ve tedavi edilemiyorsa, tıbbi ekibiniz kanserin nasıl ilerleyeceğini ve semptomları hafifletmek için hangi tedavilerin mevcut olduğunu tartışmalıdır.

Ağrı kesici de dahil olmak üzere destek ve pratik yardım sağlayabilecek bir palyatif bakım ekibine sevk edilebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.