Kanser, dünya üzerinde bilinen en ölümcül hastalıklardan biridir. Bununla birlikte, hastalığı çevreleyen ve sıklıkla “Kanser bulaşabilir mi?” Gibi sorulara yol açan birçok yanlış anlama vardır. Bu makalede, bunun detaylarını sizlere anlatacağız.
Temel olarak kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanser hastası ile yakın temas etmeniz, vakit geçirmeniz, beraber aynı havayı solumanız sizi kanser yapmaz. Ancak bazı ististani durumları da açıklamak gerekmektedir.
Örneğin Hepatit-b ye Hepatit-c’e bağlı karaciğer kanseri olan bir hasta mevcut. Bu hastalardaki viral enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Size kanser değil hepatit enfeksiyo bulaşması sonucunda yıllarca (10 yıl üzeri) süren bir süreç sonunda kanser olma riskiniz bulunmaktadır.
Diğer enfeksiyonlardan olan HPV (human papilloma virüs) ‘e bağlı rahim ağrı kanseri veya yemek borusu-baş boyun kanseri görülebilmektedir. Benzer bir bulaş yolu ile bu kanserler için risk faktörü oluşabilir.
Ancak güncel literatürde meme kanseri, akciğer kanseri, bağırsak kanseri, mide kanseri için bilinen kanıtlanmış enfeksiyon faktörü bulunmamakta bu yüzden bu
Sonuç olarak
Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir ve hastalığı olan biriyle gelişigüzel temas yoluyla yayılamaz.
HPV, Hepatit B ve C gibi belirli virüsler tedavi edilmediği takdirde kansere yol açabilir, ancak bu tür vakalar çok nadirdir.
Kanser, genetik, yaşam tarzı ve çevre gibi faktörlerin bir kombinasyonundan etkilenen karmaşık bir hastalıktır.