enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

Kanser bulaşabilir mi?

Kanser bulaşabilir mi?
03.05.2023
167
A+
A-

Kanser, dünya üzerinde bilinen en ölümcül hastalıklardan biridir. Bununla birlikte, hastalığı çevreleyen ve sıklıkla “Kanser bulaşabilir mi?” Gibi sorulara yol açan birçok yanlış anlama vardır. Bu makalede, bunun detaylarını sizlere anlatacağız.

Temel olarak kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanser hastası ile yakın temas etmeniz, vakit geçirmeniz, beraber aynı havayı solumanız sizi kanser yapmaz.  Ancak bazı ististani durumları da açıklamak gerekmektedir.

Örneğin Hepatit-b ye Hepatit-c’e bağlı karaciğer kanseri olan bir hasta mevcut. Bu hastalardaki viral enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Size kanser değil hepatit enfeksiyo bulaşması sonucunda yıllarca (10 yıl üzeri) süren bir süreç sonunda kanser olma riskiniz bulunmaktadır.

Diğer enfeksiyonlardan olan HPV (human papilloma virüs) ‘e bağlı rahim ağrı kanseri veya yemek borusu-baş boyun kanseri görülebilmektedir. Benzer bir bulaş yolu ile bu kanserler için risk faktörü oluşabilir.

Ancak güncel literatürde meme kanseri, akciğer kanseri, bağırsak kanseri, mide kanseri için bilinen kanıtlanmış enfeksiyon faktörü bulunmamakta bu yüzden bu

Sonuç olarak

Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir ve hastalığı olan biriyle gelişigüzel temas yoluyla yayılamaz.

HPV, Hepatit B ve C gibi belirli virüsler tedavi edilmediği takdirde kansere yol açabilir, ancak bu tür vakalar çok nadirdir.

Kanser, genetik, yaşam tarzı ve çevre gibi faktörlerin bir kombinasyonundan etkilenen karmaşık bir hastalıktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.