Bilgisayarlı tomografi (BT) ; Radyoaktif ışınlar kullanılarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Bt bir tarama görüntülemesi değildir. Çünkü tarama yöntemi olması için
Ancak soru şu ki, CT taraması kanseri tespit edebilir mi?
Cevap evet, ancak çeşitli faktörlere bağlı. BT taramaları, vücutta kanserli tümörler de dahil olmak üzere anormal büyümeleri tespit edebilir. Bununla birlikte, tüm tümörlerin kanserli olmadığına ve tüm kanserlerin BT taraması ile tespit edilemeyeceğine dikkat etmek önemlidir. Tümörün boyutu, yerleşimi, yoğunluğu ve özellikleri de bu görüntüleme tekniği ile tespit edilip edilemeyeceği konusunda rol oynar.
Bazı durumlarda doktorlar, BT taraması sırasında anormal büyümeleri daha kolay tanımlamaya yardımcı olmak için kontrast boya kullanabilir. Bu boyalara kontrast madde denilmektedir. Boya, kanserli olabilecek alanları vurgulayabilir ve görüntülerde daha görünür hale getirebilir. Ek olarak doktorlar, hem BT taraması hem de pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması kullanan kombine bir görüntüleme tekniği olan PET-CT taraması kullanabilir.
Bilgisayarlı tomografinin en önemli avantajı; insana iğne saptamayıp, girişim yapılmamaktadır. Diğer görüntüleme tekniklerine göre nispeden daha hızlıdır. Yüksek kaliteli görüntü sağlar ve kemikleri daha iyi gösterir. Ancak ; Radyasyon içermesi, hamilelerde çekilmemesi, tüm kanser türlerini tespit edememesi ise negatif yönleridir.
Sonuç olarak, BT taraması kanseri saptamak için değerli bir teşhis aracı olabilir, ancak tek başına her zaman güvenilir değildir. Kanser olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doğru tanı ve uygun tedaviyi sağlamak için belirtileriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız ve gerekli teşhis testlerinden geçmeniz önemlidir.