enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

BT (Bilgisayarlı Tomografi) taraması kanseri tespit edebilir mi?

BT (Bilgisayarlı Tomografi) taraması kanseri tespit edebilir mi?
19.04.2023
136
A+
A-

Bilgisayarlı tomografi (BT) ; Radyoaktif ışınlar kullanılarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Bt bir tarama görüntülemesi değildir. Çünkü tarama yöntemi olması için

  1. ucuz olmalı
  2. güvenli olmalı
  3. tanı oranı yüksek olmalı
  4. pratik olmalıdır.

Ancak soru şu ki, CT taraması kanseri tespit edebilir mi?

Cevap evet, ancak çeşitli faktörlere bağlı. BT taramaları, vücutta kanserli tümörler de dahil olmak üzere anormal büyümeleri tespit edebilir. Bununla birlikte, tüm tümörlerin kanserli olmadığına ve tüm kanserlerin BT taraması ile tespit edilemeyeceğine dikkat etmek önemlidir. Tümörün boyutu, yerleşimi, yoğunluğu ve özellikleri de bu görüntüleme tekniği ile tespit edilip edilemeyeceği konusunda rol oynar.

Bazı durumlarda doktorlar, BT taraması sırasında anormal büyümeleri daha kolay tanımlamaya yardımcı olmak için kontrast boya kullanabilir. Bu boyalara kontrast madde denilmektedir. Boya, kanserli olabilecek alanları vurgulayabilir ve görüntülerde daha görünür hale getirebilir. Ek olarak doktorlar, hem BT taraması hem de pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması kullanan kombine bir görüntüleme tekniği olan PET-CT taraması kullanabilir.

  • Genel olarak, BT taramaları kanseri saptamada yararlı bir araç olabilir, ancak kusursuz değildirler. Bu nedenle, doğru bir kanser teşhisi koymak için BT taramalarını biyopsiler veya kan testleri gibi diğer teşhis araçlarıyla birlikte kullanmak önemlidir.
  • Radyasyona aşırı maruz kalma gelecekte kanser riskini artırabileceğinden, BT taramasından geçmenin riskleri ve faydaları hakkında doktorunuzla konuşmanız da çok önemlidir.

Bilgisayarlı tomografinin en önemli avantajı; insana iğne saptamayıp, girişim yapılmamaktadır. Diğer görüntüleme tekniklerine göre nispeden daha hızlıdır. Yüksek kaliteli görüntü sağlar ve kemikleri daha iyi gösterir. Ancak ; Radyasyon içermesi, hamilelerde çekilmemesi, tüm kanser türlerini tespit edememesi ise negatif yönleridir.

Sonuç olarak, BT taraması kanseri saptamak için değerli bir teşhis aracı olabilir, ancak tek başına her zaman güvenilir değildir. Kanser olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doğru tanı ve uygun tedaviyi sağlamak için belirtileriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız ve gerekli teşhis testlerinden geçmeniz önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.